Roslevphoto.com

ELEFANTEN

VERDENS STØRSTE LANDLEVENDE PATTEDYR


Elefanten lever i dag to steder i verden – i Asien og Afrika. Der findes 6 arter.

 

Den Asiatiske elefant findes i 4 underarter

 

  • Sri Lanka elefanten
  • Indiske elefant
  • Sumatra elefanten
  • Borneo elefanten

 

Der er kun ca. 50.000 tilbage i Asien.

I Afrika er der to arter af elefanten:

 

  • Savanneelefanten
  • Skovelefanten

 

 

Man har tidligere troet, at der var en art mere, ørkenelefanten, men det har vist sig at være en

Savanneelefant, der bare har tilpasset sig til livet i ørkenområder.

 

Hos den afrikanske elefant har både hannen og hunnen stødtænder, men hos hunnen er de mindre end hos hannen.


Elefanten er desværre stært truet alle steder pga krybskytteri og konflikt med mennesker.

 

EKSTRA FAKTA OM ELEFANTEN


Elefanten er et fantastisk dyr og vi finder hele tiden ud af nye ting, som vi ikke kunne forestille os

I sjældne tilfælde kan en elefantko få tvillinger. Hun får 6 unger i sin levetid på ca.60 år.

En af myterne om Afrika går på elefanterne og deres måde at dø på. Det siges, at de søger hen på en elefantkirkegård, hvor de så lægger sig til at dø. Det er ikke tilfældet.

Elefanter kan kommunikere med dybe lyde, som vi mennesker ikke kan høre. Lyden forplanter sig igennem jorden og kan nå mange kilometer væk.

Generelt om Elefanten


FØDE:

 

Elefanten er en såkaldt ”browser”, hvilket betyder, at den både spiser græs, buske og træer.

Den spiser ca. 150 – 200 kg og drikker ca. 150 liter i døgnet. De kan vandre op til 100 km i døgnet for at finde føde og vand.

Fordøjelsessystemet hos elefanten er skabt til at mange fødeemner passerer igennem ufordøjet.

Derved kan den sprede frø og kerner fra planter rund på savannen. Det er kun ca. 35% af føden, der fordøjes. De spiser også jord, for at få dækket deres behov for salt og mineraler.

 

TÆNDER:

 

Elefanten skifter tænder 6 gange i løbet af dens levetid, ca. hver 10 år. Når det sidste sæt tænder er slidt ned, kan elefanten ikke indtage sig føde længere og den dør af sult. Stødtænderne vokser hele livet med ca. 18cm om året. Heldigvis slides de ned ved konstant brug, så de sjældent bliver over 2,5 meter lange.

 

SNABLEN:

 

Elefantens snabel er en kombination af næse og overlæbe og er fyldt med muskler og nerver. Den bruges til at lugte med, føle med, fouragere og drikke med samt til at mudderbade med.

 

ØRENE:

 

Elefanten bruger de store ører til at høre med og til at køle sig ned med. De er fulde  af blodkar og årer og ved at vifte med dem, afkøles elefanten.

Ørene anvendes også som en del af et kropssprog, der for elefanten til at virke større og farligere over for eventuelle fjender.

 

LEVEVIS:

 

Elefanten lever mest i grupper med en hun, Matriark, som leder. De flest i en flok er hunner med deres unger eller unge hunner. Unge hanner får lov til at blive i flokken til de når puberteten dvs. 12-15 år. De bliver kønsmodne i 15-20 årsalderen. De ældre hanner kommer kun i nærheden af flokken, når hunnerne er i brunst. Hannerne vandrer sammen i små grupper med andre forviste fra flokken og de ældre hanner vandrer oftest rund på savannen alene.

 

MUSTH:

 

Musth betyder ”FORGIFTET (INTOXICATION)” på Urdu-sproget. Det er en pupertetstilstand og når en hanelefant er i Musth bliver den mere aggressiv og bevæger sig over større områder end normalt. Elefanten kommer først i en pre-musth periode før den kommer i fuld Musth. I pre-musth perioden hæver kirtlerne ved tindingerne og bliver sorte. Når så elefanten kommer i fuld Musth, begynder der at løbe sort sekret fra kirtlerne og ned ad kinderne og den drypper urin stort set hele tiden. Mængden af sekret afhænger af alderen på elefanten. I Musth perioden ses elefanterne gnubbe deres hoveder/kirtler imod træer, da det trykker og gør ondt på dem. Selve Musth periodens længde varierer og kan vare fra få dage og op til 3-4 måneder.

Musth forekommer hovedsageligt én gang om året og nogle sjældne gange to gange. Elefanter i alderen 15-60 år kan rammes af Musth og i aldersgruppen 20-30 år rammes imellem 60-75%.

Testosteronniveauet hos en elefant kan være op til 60 gange højere i Musth perioden.

Musth forekommer IKKE hos hunelefanter.

 

PARRING & UNGER:

 

Voksne hanner på 40-50 år er dem, der mest parrer sig med hunnerne og en hun får kun èn unge. I sjældne tilfælde kan der fødes tvillinger. En hun får ca. 6 unger i sin levetid. 





Levetid:                        

50 - 65 år (70 år i fangeskab)

Drægtighed:

ca. 22 måneder

Unger:

1 unge (sjældent tvillinger) 

Vægt:

Op til 6,5 ton for en stor tyr

Størrelse:

op til 3,5 meter høj

Tænder:

Skifter tænder 6 gange i livet

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com