Roslevphoto.com

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com

See the page in English

LANDSBYSKOLEN



Den lokale landsbyskole i Mara Rianda beliggende i Mara North Conservancy, drives både som privatskole og som kostskole. Efter at have fået doneret nye klasseværelser, 

diverse skoleredskaber, møbler og vandtanke til rent drikkevand fra bl.a. Soroptimisterne i Helsinge samt Lone & Kim Roslev, er antallet af elever steget markant. 

MASAIBØRNENE HAR EN FARLIG VEJ TIL DERES SKOLE  



Skolen i Mara Rianda er en privat drevet skole og har mere end 300 elever fra 1 til 6 klassetrin. Eleverne kommer lang vejs fra og skal på deres vej til skolen krydse savannen med de farer det indebærer. Man skal tænke på, at Mara Rianda er beliggende midt på savannen, hvor der lever farlige vilde dyr som løver, leoparder, elefanter, flodheste og næsehorn og denne situation konfronteres mange skolebørn med hver dag. Selvom de selvfølgelig er blevet meget nøje oplyst af deres forældre om, hvordan de skal reagere i en farlig situation og at det sjældent sker, at børn bliver angrebet af vilde dyr, er det en kendsgerning, at risikoen er til stede hver dag, de skal til og fra skole.


De vilde dyr på savannen holder sig helst i god afstand fra mennesker og der er for det meste altid sådan, at hvis dyrene kommer til os, er der sjældent fare på færde, da det mest er af nysgerrighed, men hvis vi kommer til dem og gennembryder deres komfort zone, så er situationen helt anderledes. Her vil de føle sig truet og er der ikke en direkte flugtvej, vil de angribe. Og skulle det være en mor med en unge, vil hun angribe med det samme uden advarsel.


Masaierne er med tiden blevet mere opmærksomme på vigtigheden af, at børnene kommer i skole og får en uddannelse. Men problemet er fortsat, at speciet drengene ofte bliver holdt hjemme, så de kan hjælpe til med at passe kvæget.

SKOLESYSTEMET I KENYA


Skolesystemet i Kenya kører på et 6-6-6 system, hvor børnene går seks år i lille folkeskole, seks år i stor folkeskole og seks år på universitet. Derudover er der de første to år i børnehave. Der er både private skoler og folkeskoler – begge med mulighed for dagskole og kostskole.

Folkeskolen som dagskole: Betales af Kenyas uddannelsesministerium og her skal forældrene kun betale for uniformer og nogle gange skoleredskaber.

Folkeskolen som kostskole: Betales af forældrene og kan variere fra skole til skole, men ligger på ca. 500 – 1200,- om året.

Private skoler: Alt betales af forældrene, både dagskoler og kostskoler. Her varierer priserne også alt efter beliggenhed og standard. De billigste koster ca. 700,- om året og de dyreste koster ca. 3000,- om året. Derudover kommer så skolematerialer, uniformer m.m. Generelt er privatskolerne langt bedre end folkeskolerne.

Gymnasium: Stort set det samme som de private skoler.

Kenya har 49 internationale skoler, 23,600 folkeskoler, 147 højere læreanstalter og 1340 private skoler, som udelukkende drives privat

Alle skolebørn i Kenya bærer skoleuniformer, som betales af forældrene.


Landsbyskolen i Mara Rianda, som udelukkende drives privat, er meget afhængige af donationer fra turister og private. I den nærliggende masailandsby betaler turisterne et beløb for et besøg, hvoraf en stor del går direkte til landsbyskolen. Mange tilbagevendende gæster har kufferter fyldte med tøj med, som deles ud til eleverne på skolen.


Donationer har været med til at udvikle skolen til det den er i dag og den udvikles mere og mere hvert år takket være en masse gavmilde og hjælpsomme mennesker, som ønsker at være med til at gøre en forskel. Bare på de 6 år vi er kommet på skolen, er den vokset til næsten det dobbelte elevantal og blevet til både en kostskole med køkken og sovesal og dagskole.

NYE VANDTANKE TIL RENT DRIKKEVAND & NYT KØKKEN


Behovet for rent drikkevand, som jo er en selvfølge i vores del af verden, er stort og mangel på rent drikkevand er en medvirkende årsag til mange sygdomme blandt den indfødte befolkning og derfor sættes der hårdt ind for at hjælpe med nye vandboringer og opsættelse af store vandtanke. På landsbyskolen har vi fået indsamlet penge nok til at få opsat to nye vandtanke, så ansatte og skoleelever har adgang til rent drikkevand hele dagen. Før vandtankene blev sat op, var familierne nødsaget til at tage vandet direkte fra Marafloden og vandhuller rundt omkring på savannen.


Efter at skolen også er blevet en kostskole med boende elever, er behovet for et nyt køkken ligeledes blevet større. Forskellige donationer fra private og forskellige fonde har givet muligheden for at bygge et, efter fotholdene, større og bedre køkken. Maden, der serveres for eleverne, er primært majs, bønner og ris.

FLERE NYE KLASSEVÆRELSER OG SKOLEMØBLER


I 2017 & 2018 fik skolen leveret to nye klasselokaler og nye skolemøbler. Alle pengene blev samlet ind for midler, der bl.a. kom fra salg af postkort med vores dyremotiver fra Kenya. Ialt er der blevet indsamlet ca. 120.000,- som via et samarbejde med Karen Blixen Camp Trust, er blevet, givet direkte til skolen. Skolemøblerne er blevet lavet af lokale håndværkere fra området.


Indsamlinger til skolen og lokalsamfundet fortsætter hos Soroptimisterne i Helsinge og hos Roslevphoto.com.


Her er det Lone Roslev fra Soroptimisterne i Helsinge, der lægger én af stenene til det første nye klasselokale.

PORTRÆT AF EN MASAIFAMILIE I MARA RIANDA


Masaierne har hjemme i de østafrikanske lande, Tanzania og Kenya og er kendetegnet som et farverigt hyrdefolk. I vores moderne tid skal alting helst gå så stærkt som muligt, og ord som ”udvikling” og ”innovativ tænkning” er efterhånden dagligdag. Men sådan er det ikke for Masaierne. Deres levevis har stort set ikke ændret sig de sidste mange hundrede år, og deres liv styres af solopgangen og solnedgangen og de skiftende årstider. Sunde kvæg er altafgørende for Masaierne, da mælken bruges til at drikke og gødningen bruges til at pudse og tætne deres hytter. Det forekommer alligevel engang i mellem at et kvæg slagtes, og når det sker, bliver hver eneste del af dyret udnyttet. Hove og knogler bruger Masaierne til pynt, mens skindet bliver benyttet til sko, tøj, sengetæpper og reb – intet går til spilde. Du kan især kende Masaierne på deres tøj, der som regel er i stærke røde og blå nuancer. Kvinderne pryder sig ofte med farverige pandebånd og udsmykkede halsbånd. Det er også kendetegnende, at både mænd og kvinder forlænger deres øreflipper ved at bære tunge øreringe. F.eks. omkring Amboseli i Kenya bor en del Masaier og adskillige af deres små landsbyer tager gerne mod besøgende, så man kan få den unikke mulighed at komme tæt på deres traditionsrige liv.


Vi har igennem alle vores rejser til Kenya fået en unik mulighed for at komme tæt på en masaifamilie i den lille by Mara Rianda i området Mara North Conservancy. Vi har også været så heldige og privilligeret at have Peter Sasiet på besøg hos os i Danmark.