Roslevphoto.com

FLODHESTEN

FLODERNE & SØERNES HERSKERFlodhesten er Afrikas farligste dyr, når det drejer sig om tab af menneskeliv – ca. 300 om året dræbes af dyret, oftest pga. fejlvurderinger og uvidenhed hos ofret. Men når det er sagt, skal det også nævnes, at de er meget kortluntede og tit går det ud over lokale fiskere, der kommer for tæt på dem. Men også på land kan de være meget farlige, specielt hvis de har unger, som de skal beskytte.

Flodhesten er ikke en specielt god svømmer og går for det meste på bunden af den sø eller flod, hvor de opholder sig. De kommer op til overfladen ca. hvert 5 minut for at trække vejret. De har lunger ligesom os mennesker. Den har svømmehud imellem de 4 tæer.

 

Flodhesten både ser og hører godt od de kan åbne munden til en vinkel på 150 grader. De store hjørnetænder vokser hele livet og kan blive op til 50cm lange og veje 4 kg stykket.


Flodhestens hud er speciel ved at være næsten hårløs og uden duft- og svedkirtler. Porer i huden afgiver et tyktflydende rødt sekret, heraf udtrykket at flodheste "sveder blod". Sekretet beskytter mod udtørring og har måske også en helende effekt på de mange sår og rifter, dyrene tildeler hinanden. Især de voksne hanner kan være uhyre aggressive over for hinanden. Der er delte meninger om, hvorvidt hannen er territorial, eller der er tale om dominans inden for et hierarki.

 

 EKSTRA FAKTA OM FLODHESTEN


Flodens giganter

Flodhesten bruger urin og afføring til at markere stier og steder, den har været, så den næste dag kan finde frem til, hvor den tidligere har græsset. Flodhestens hale er flad, og har nærmest en propelfunktion, der gør, at afføring kan spredes flere meter. Det er utrolig effektivt i forhold til at skulle markere stier.

Flodhesten bruger mest tid i vandet. Her kan der ligge mange flodheste side om side. Om natten går de på land for at spise græs. En flodhest spiser omring 40 kg græs på en nat.

Flodhesten er drægtig i 8 måneder. Herefter føder den én unge. Ungen vejer 40-50 kilo. Ungerne fødes under vandet. Ungen dier også hos sin mor under vandet.

Lidt mere om flodhesten


Om dagen optræder flodheste som oftest i grupper på 10-15 individer, men det kan variere meget, og flokke på 150 dyr er beskrevet. Om natten derimod, når flodhestene græsser på land, er der ingen kontakt mellem individerne, medmindre det drejer sig om en hun med unge. De kan vandre op til 10 km om natten for at finde føde. Hvis to tyre møder hinanden på land, vender de bagdelen imod hinanden og overdænger hinanden med urin og afføring. På den måde viser de hinanden, at de ikke er bange. Det er kun i vandet, at de kæmper om hunnerne. Pga. sin størrelse bliver flodhesten sjældent angrebet af rovdyr, så det er et spørgsmål, om sammenklump- ningen i vandet er opstået for at beskytte ungerne mod krokodiller eller for at gøre plads til flere individer. En flodhests kæber er kraftige nok til at bide en 3 m lang krokodille midt over.

Flodhesten kan løbe op til 30 km i timen, hvilket er hurtigere end et menneske.


Mange steder er arten gået stærkt tilbage, hvilket har betydning for økosystemet, fordi flodhesten er et af de få dyr, der flytter organisk materiale fra landjorden ned i vandet, hvor dens gødning kommer andre arter til gode. Den jages for sit eftertragtede kød, fedt og skind, men ikke mindst for tænderne. Hjørnetænderne i undermunden hos hannerne kan blive lige så store (ca. 1/2 m) som mange af de elefantstødtænder, der kommer på markedet i dag. Flodhestens elfenben har den fordel frem for elefantens, at det ikke gulner.

 

Hannerne jages ud af flokken, når de er kønsmodne efter 7 år og vandrer rundt alene eller med andre hanner, der også er blevet forvist fra en flok.


Flodhesten kan ikke flyde – hvis den holder op med at svømme, synker den til bunds. Den kan sove stående på bunden af vandet, og i søvne svømmer den op til overfladen hver femte til tiende minut for at tage sig en mundfuld luft.


Man kan i sjældne tilfælde se flodheste hjælpe andre dyr imod rovdyr som f.eks. krokodiller specielt under den store vandring, hvor mere end 2 millioner gnuer, zebraer og antiloper krydser Marafloden. Man ved ikke hvorfor!

Flodhestens engelske navn, hippopotamus, stammer fra græsk, og betyder flodhest.

 

 


 

Levetid:                        

40-50 år (længere i fangeskab)

Drægtighed:

8 måneder

Unger:

1 unge, der fødes under vand

Vægt:

Han: 2-3 T Hun: 1,2 - 1,4 T

Størrelse:

Op til 4 mater lang

Habitat:

Afrika syd for Sahara

Kønsmodne:

7 år

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com