Roslevphoto.com

GEPARDEN

VERDENS HURTIGSTE LANDLEVENDE PATTEDYRGeparden lever i dag både i mellemøsten og i Afrika dog mest på det afrikanske kontinent.Man har altid ment, at geparder udelukkende jager om dagen, når alle de andre store rovdyr hviler sig, men har måtte sande, at det ikke er helt rigtigt. En koalition bestående af fem brødre er set jage om natten på Masai Mara i Kenya. Det kan de naturligvis kun gøre,fordi de er fem til at indfange byttet og til at forsvare sig imod bl.a. løver og hyæner, som er meget aktive om natten.Geparden skal altid være meget hurtig til enten at spise sit bytte eller får det bragt i skjul inden gribbe, hyæner og løver får færten af det og stjæler det. I disse situationer er gerarden ikke stærk nok til at forsvare sig og må fortrække.Den har generelt stor success med at jage, da den stort set kan løbe ethvert byttedyr op, hvis bare den kan komme ind på en afstand af 40-50 meter. 


Den er ikke territorial som de andre større katte, men bevæger sig over meget store aftstande efter føde.Geparden er desværre stært truet primært pga konflikt med mennesker, men de også meget udsat for angreb fra andre rovdyr.

Der er ca. 7000 individer tilbage i naturen.

 

EKSTRA FAKTA OM GEPARDEN


Med en topfart på op til 115 km i timen er geparden et pragteksemplar af en atlet.

På korte afstande af 300-400 meter, kan geparden komme op på en max hastighed på ca.115 km i timen. Dette gør dem i stand til at løbe etvert byttedyr op, hvis bare de kan komme tæt nok på, ca. 50 m.

Geparden kan danne koalitioner med andre hanner, oftest brødre. Dette gør dem bedre i stand til at jage og forsvare sig. Man har for nyelig erfaret, at fem brødre jagede sammen om natten.

Geparden kan få op til 8 unger af gangenm ,men det mest normale er 3-6 unger. Kun ca. 50% af ungerne overlever det første år. De er meget udat for angreb fra andre rovdyr.

Levetid:                        

10 - 12 år (15 år i fangeskab

Drægtighed:

ca. 3-3,5 måneder

Unger:

3-6 unger (8 er set)

Vægt:

40 - 65 kg

Størrelse:

110 - 135 cm lang

Jagt:

50% hvoraf 50% stjæles

Generelt om geparden


 

Gerarden er verdens hurtigste landlevende pattedyr og kan løbe op til 115 km/t på korte afstande.

(300 – 400 meter). Den jager udelukkende om dagen som den eneste af de store katte. Som en ekstra hjælp imod den stærke sol, er den udstyret med sorte tårestriber under øjnene, som fungerer som en slags solbrille, så den ikke bliver blændet af solen.

 

Geparden er kødæder og jager oftest pattedyr under 55 kg, f.eks. gazeller, gnukalve og Thomson gazeller. Dens jagtvåben er hastighed og ikke usynlighed. Dog kan hanner, som går sammen i grupper af 3-5, bruge gruppetaktik, når de skal fange et bytte. Hunnen går altid alene, medmindre hun har et kuld, så går hun med dem. Den skal ind på en afstand på ca. 50 meter, før den kan være sikker på at få nedlagt et bytte. Det er vigtigt, at hvis den får nedlagt et bytte, at den får det bragt hen, hvor det er svært at finde for hyæner og løver. Og specielt uden for synsvidde for gribbene, da de hurtigt advarer andre om, at der er nedlagt et bytte. Men det er ikke altid let, og derfor mister geparden meget ofte sit bytte til andre rovdyr. Og ikke nok med det, så er geparden aktiv om dagen, hvor også turisterne er aktive, og den er et populært dyr at følge. Men desværre findes der mange inkompetente guider/chauffører, der følger geparden for tæt og det ødelægger ofte jagten. Dette er desværre også med til at forøge artens tilbagegang.


Geparden er meget sårbar over for andre rovdyr, idet den er totalt udmattet efter en jagt og derved mister enten byttet eller livet til specielt hyæner og løver.


Som den eneste kat, kan geparden IKKE trække kløerne ind. De er med til at give den et solidt fodfæste under jagt.

 

Den voksne gepard vejer mellem 40 og 65 kg, og er mellem 110 og 135 cm lang, mens halen kan blive op til 85 cm lang. Den bruger den lange hale til at skifte retning mens den løber afsted i høj fart. Ungerne er kamufleret rigtigt godt og ligner honninggrævlingen, som er frygtet af de fleste dyr på savannen. De er ikke født til at jage – det skal de lære af deres mor. Når de har lært at jage, bliver de hos moderen et par måneder, hvor de hjælper hinanden med jagten. Derefter forlader de hende, og bliver sammen i søskende grupper, før de begiver sig videre alene.


Kun 50% af ungerne overlever det første leveår. Andre bukker under for andre rovdyr, dør af sult eller sygdom.

Geparden findes uden for fangenskab kun i Afrika og Mellemøsten. Den største tæthed af geparder findes i Namibia. Der findes i dag kun ca. 7.000 individer på verdensplan.
 


 

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com