Roslevphoto.com

GERENUKEN (Girafantilopen)

DEN LANGHALSEDE ANTILOPE



DIK DIK er en lille antilope med en vægt på op til 6 kg og en skulderhøjde på 50-60 cm. Dik Dik antilopen har forlænget foroverbøjet næseparti, der giver den et besynderligt udseende. Dik Dik’en er lysebrun med hvide aftegninger over øjnene og under halsen. Hornene er rette, og ligger bagover i forlængelse af pande og næseparti. Hornene er tynde og med små tværgående riller. Den lever op til 10 år.


Dik-diks lever i buskområder og savanne i Østafrika. De søger til områder med masser af forsyninger af spiselige planter og buske. De kan leve i områder med tætskov eller åben savanne, men de kræver meget beskyttende bevoksning og ikke for meget højt græs, da de her vil være meget sårbare.


De lever sammen i par i territorier på ca. 10-12 tnd land ofte i områder med lave buske og nogen gange langs tørre stensætninger med masser af beskyttelse.

Dik-diks falder utroligt godt ind i omgivelserne med deres lidt støvede brune pels. 


Dik-diks er planteædere og deres diæt består primært af blade, friske skud, frugter & bær og meget lidt eller intet græs. De får rigeligt med vand igennem deres føde og behøver derfor ikke så afhængige af vand.


De fordøjer deres føde ved hjælp af mikroorganismer i deres 4-kammerede mave. Efter den første initiale fordøjelse bliver made transporteret tilbage til munden, hvor den gennemtygges igen. Dik-diks' smallere hoved hjælper dem til at kunne spise bladene imellem tornene på acacia træerne og spise samtidigt med, at de kan holde hovedet højt og se efter rovdyr. 


EKSTRA FAKTA OM GERENUK ANTILOPEN


Vandrer 30.000 km igennem livet

Dik diks er monogame og lever sammen i territorier på 10-12 tnd land. Så når man ser en Dik Dik i bushen eller på savannen, kan man være næsten sikker på, at den anden er lige i nærheden.

Dik-diks er potentielt byttedyr for primært leoparder, karakaler, løver, hyæner, de vilde hunde og mennesker. Andre rovdyr inkluderer geparder, sjakaler, bavianer, ørne, høge og pythonslanger. De har et fortræffeligt syn og kan løbe over 40 km i timen

Der findes fire arter af Dik dik antilopen, som alle lever i det samme område i Øst-& Sydafrika. Det er verdens næst mindste antilope efter kongeantilopen, somlever i Vestafrika.

Generelt om gerenuken


 


Dik-diks er monogame og konflikter imellem territoriale naboer er yderst sjældne. Når det sker, er det hannerne, der går på hinanden. De støder imod hinanden, stopper op et øjeblik, giver et kraftigt nik med deres hoved og vender rundt. Denne process gentages flere gange idet de øger afstanden til hinanden, indtil den ene stopper. Hannerne markerer deres territorie med afføring og dækker hunnernes afføring med deres egen.


Monogami hos disse antiloper kan være et evolutionært svar på prædation. Da de er omringet af rovdyr af alle størrelser, er detoverordentligt farligt at søge efter en ny partner. Parene bruger mere end 64% af deres tid sammen. Kun hannerne vil forsøge at parre sig med andre, hvis muligheden opstår.


Hunnerne bliver kønsmodne, når de er 6 måneder og hannerne når de er 12 måneder. Drægtighedsperioden er ca. 5.5 måned og der fødes en unge. Dette sker to gange om året  før og efter den store regntid. Ulig andre drøvtyggere, som fødes med forbenen først, fødes Dik diken med næsen først og med forbenene lagt tilbage langs kroppen.


Hunnerne vejer ca. 560 til 680 g ved fødslen og hannerne vejer 725 til 795 g. Moderen giver mælk i seks uger, og ikke længere end få minutter ad gangen. Overlevelsesraten for ungerne er ca. 50%. Den nyfødte unge er skjult et stykke tid lige efter fødslen, men de vokser hurtigt og har nået deres fulde størrelse efter syv måneder. Når de er udvokset, bliver ungerne tvunget til at forlade deres forældres territorie. Hannerne tvinger sønnerne ud og hunner døtrene.



Levetid:                        

Op til 10 år

Drægtighed:

ca. 5,5 måned

Unger:

1 unge (kid) 

Vægt:

Op til 6 kg

Størrelse:

Skulderhøjde på 45-60 cm

Habitat

Øst- & Sydafrika

Kønsmodne

Hun: 6 måneder han: 12 måneder

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com