Roslevphoto.com

GIRAFFEN

PATTEDYRET MED DET HØJESTE BLODTRYK AF ALLE


Giraffen - savannens højeste dyr. Giraffen er verdens højeste nulevende landdyr og den største drøvtygger i verden. Giraffen hedder Giraffa camelopardalis på latin. Grunden til den hedder camelopardalis, var fordi romerne troede at giraffen var en blanding mellem en kamel og en leopard.


Giraffen hører til antilopefamilien og kan blive over 6 meter høj. Den har 7 halsvirvler ligesom os mennesker.

 

Der findes 4 arter af giraffer:

 

  • Netgiraffen
  • Masaigiraffen
  • Den sydlige giraf – Angola giraf & Sydafrikansk giraf
  • Den nordlige giraf - Rothschilds giraf og Nubiske giraf

 

Forskellen på de forskellige giraffer er mønsteret og levesteder. Giraffer findes kun i Afrika syd for Sahara. Der er i dag kun ca. 90.000 giraffer tilbage i Afrika. Bestanden er faldet med 60.000 de sidste 30 år, og det er alarmerende.

 

Giraffer er drøvtyggere (browsere) med skrånende ryg, store øjne og ører, bevægelig overlæbe og behåret mule. Den sorte tunge er usædvanlig lang, (70 cm) og smidig. Behårede udvækster fra kraniet betegnet horn adskiller sig fra andre pattedyrs horn ved, at benkernen er løs hos det unge dyr og først senere vokser fast til kraniet. Rothschilds giraf har som den eneste 5 horn, hvoraf 2 sidder bag ørene og 3 foran på hovedet. Generelt er hannens horn større end hunnens. Hunnerne kan kendes på den hvide hårkant på toppen af hornene.

EKSTRA FAKTA OM GIRAFFEN


Savannens bevægelige udkigspost

Giraffer tilbringer det meste af sit liv stående - også når de sover!

Man kan dog godt se dem ligge ned.

Giraffer er flokdyr. Flokkene er som regel bestående af 50 forskellige giraf-medlemmer. Specielt for giraffer er, at deres flokke ikke har faste medlemmer. Medlemmerne kan nemlig skifte fra dag til dag, eller hvornår de har lyst.

Måden man kan se forskel på de forskellige girafarter, er primært på deres mønster, men også andre kendetegn adskiller dem fra hinanden.

Lidt mere om giraffen


 

Giraffen kan løbe op til 60 km i timen – væsentligt hurtigere end et menneske.

Ældre hanner lever mest alene og de forsvarer ikke deres territorium, kun retten til at parre sig med de grupper af hunner, der er i området.


Giraffen spiser 30-60 kg føde om dagen og drikker mellem 30-50 liter vand af gangen, men kan faktisk leve uden vand i flere dage.


I parringstiden forekommer der ofte kampe mellem rivaliserende hanner. De slår ved at svinge deres lange halse mod hinanden og dermed stange hinanden med hornene. Hunnerne går drægtige i 14 – 15 måneder. Når ungen fødes, er den ca. 2 meter lang. Girafungen starter livet med et barsk fald, da girafhunnen føder stående og føllet falder 1,8 meter til jorden. Faldet skader ikke, men for derimod cirkulationen hurtigere i gang, så føllet hurtigere kan komme på benene. Efter ca. 20 minutter er girafføllet på benene, og derefter følger det moderen i ca. 18 måneder.


I naturen bliver giraffer omkring 25 år gamle. Kun 25% – 50% af ungdyrene overlever til voksenalderen.

Giraffen er det pattedyr, som har det højeste blodtryk af alle. Tidligere troede man, at giraffen også havde et væsentligt større hjerte (vægtprocent i forhold til kroppen) end andre pattedyr på grund af dens lange hals og store krop. Ny forskning har vist, at dette ikke er tilfældet. Giraffen er i stand til at se farver.


Giraffen er en drøvtygger, det vil sige, at når den spiser, tygger den maden, sluger det og så ryger det op i munden igen. Så tygger den lidt mere og til sidst sluger den det hele igen. Ret ulækkert, ikke? Giraffer går rundt i grupper på op til 50 giraffer sammen. Giraffer er et flokdyr, men deres flokke er ikke faste, så nogle gange forlader en giraf flokken. Nogle gange kan det virke som om, de aldrig snakker med hinanden. Før i tiden troede man, at giraffer var stumme, fordi man næsten aldrig hører dem sige noget. I dag har man fundet ud af, at giraffen godt kan sige noget, de taler bare meget lavt. De lyde som giraffen laver kan næsten ikke høres, men for girafferne er de ikke svære at høre – specielt for en mor og hendes unge.

En hård start på livet – og så i børnehave!


Når girafferne føder, er ungen cirka 2 meter lang og vejer omkring 50 kilo. Giraffer føder stående, så deres unger starter livet med et stort fald. Det må gøre ret ondt. Derfor bliver de født med benene først, i modsætning til mennesker, der bliver født med hovedet først. Efter nogle timer kan girafungen gå. Så følger den efter moderen i 18 måneder. Ude i naturen bliver giraffer omkring 25 år gamle. Kun 25 % – 50 % af alle giraffer overlever til de bliver voksne – det vil sige, at hver anden eller fjerde giraf desværre dør, inden den bliver voksen. Hunnerne kan efterlade deres unger i en slags ”børnehave”. Det er for det meste en hun giraf, der holder øje med alle ungerne om dagen, imens at de andre giraffer går ud og først kommer tilbage om aftenen. 

Levetid:                        

ca.10-12 år 

Drægtighed:

15 måneder

Unger:

1 unge (føl)

Vægt:

Han:  ot1900 kg - Hun  ot1000 kg

Størrelse:

Han: op til 6 meter Hun: op til 5 meter

Habitat:

Afrika syd for Sahara

Kønsmodne:

Hun: 4 år / Han: 8 år

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com