Roslevphoto.com

DEN PLETTEDE HYÆNE

SAVANNENS GRINENDE ÅDSELSÆDEREHyæner er måske bedst kendt fra tegnefilmen Løvernes Konge, men det er faktisk en af de mest aggressive rovdyr syd for Sahara.

Der findes tre forskellige arter af hyæner – den plettede hyæne, den stribede hyæne og den brune hyæne, hvor den plettede er den største.


Hyæner minder lidt om store hunde og modsat mange andre rovdyr, så er det faktisk hunnen, der dominerer. Hunnerne kan blive op

til 90 centimeter i skulderhøjde og veje hele 80 kg. Hyænerne er flokdyr, og her er det hunnerne, der bestemmer. En hyæneflok kan rumme helt op til 50 voksne dyr. Faktisk er den plettede hyæne et af de mest almindelige rovdyr i de uforstyrrede savanneområder i Afrika.


Hyæner jager både enkeltvis og i grupper, men de æder også efterladte ådsler fra andre rovdyr. De  er ligefrem kendte for at æde alt på deres byttedyr, og når de f.eks. har nedlagt en gazelle eller en zebra er der ofte kun maveindholdet tilbage, når hyænerne er færdige med at spise. Selv knoglestykker på op til 9 cm bliver slugt og fordøjet i løbet af få timer. Visse steder i Afrika lader man ligefrem hyæner æde affald fra byerne, og hyæner udfylder en vigtig plads i naturen ved at æde de rester af byttedyr, der levnes af f.eks. løverne.Den plettede hyæne er gravid i lidt over tre måneder, og hyæner føder normalt kun 1-2 unger af gangen.

 

EKSTRA FAKTA OM HYÆNEN


Savannens "skraldemand" rydder altid fuldstændig op efter et måltid - både efter sig selv og andre.

I en hyæneklan, som i sjældne tilfælde kan bestå af op til 100 individer, er det hunnerne der bestemmer. Hannerne er placeret lang nede i hirakiet.

Hvor der er hyæner, er der også gribbe, da de er afhængige af den knoglemarv, som kun hyænen kan komme ind til ved hjælp af deres meget stærke kæber og tænder.

Ordet ’hyæne’ er afledt af hys, som betyder svin pga. dyrets rygbørster. Hyænen er mere i familie med katten end hunden, hvilket overrasker de fleste, da den godt kan ligne en hund.

Lidt mere om hyænen


 

Hyænen er i familien med rov-pattedyr. Hyænen har fire nulevende arter, nemlig tre egentlige hyæner - den brune hyæne, den plettede hyæne, den stribede hyæne og jordulven. Den art der er findes flest af i verden og den de fleste kender, er den plettede hyæne. Alle de tre forskellige hyænearter kan alle opleves i Tanzania. Den plettede hyæne er det mest udbredte pattedyr i Afrika og den findes på savanner og åbne sletter i Østafrika og Sydafrika.

 

Den største og mest aggressive af de tre arter er den plettede hyæne. Den plettede hyæne har grålig pels hvor der er brune pletter på. Den brune hyæne er den mindste af de tre og er meget genkendelig med dens ensfarvet brune pels. Den brune hyæne findes i Sydafrika hvor den færdes på stranden og spiser opskyllede ådsler. Den stribede hyæne er anderledes fra de andre, for dens findes flere steder i verden. Nemlig i Sydasien, Mellemøsten og Nordafrika. Den kendetegnes på dens gullige grå pels med smalle sorte tværstriber på både krop og ben.

 

Den plettede og brune hyæne lever i Sydafrika, hvor den stribede hyæne lever både i Asien, mellemøsten og Nordafrika. Det der adskiller hyæner fra andre rovdyr er, at det er hun-hyæner der bestemmer i hyæne-flokkene. Flokkene domineres i særdeleshed af hunnerne og har modsat til andre dyr, falske mandlige kønsorganer. For at hunnerne skal afmærke sit territorium, afmærker de sit territorium med urin, ekskrementer og kamp med andre klaner. Det er ikke særlig uvant for hyæne at kæmpe med døden som indsats. Allerede når de bliver født, er det første de gør, er at dræbe de andre hvalpe og fortsætter indtil én af dem er død. Grunden til dette er, at en tæve-hvalp vil overtage sin mors rang i gruppen, og to hvalpe kan ikke dele den samme plads.

 

I hyæneklanen, der kan bestå af op til 100 dyr, afhængig af opholdssted og muligheden for at finde føde, er det matriarken, der bestemmer. Det er en ældre dominerende hun, som gennemtvinger en rangorden, så alle kender deres plads i klanen. Jo lavere dyret er i rangordenen, jo mere må det underkaste sig. Klanen består af et antal hunner og unger af samme familie samt nogle hanner, der kommer udefra. Fremmede hunner vil blive jaget væk med det samme og hannerne får kun lov at blive i et par år. På den måde undgås det, at de parrer sig med deres egne unger, som kunne føre til vandskabninger eller svage unger. Så man kan sige, at det er naturens egen effektive måde at undgå problemet på. Når hannerne forlader klanen, søger de sammen med andre hanner og lever som nomader, som flytter fra sted til sted for at søge efter brunstige hunner.

 

Klanens medlemmer kender hinanden på lugten, der også fortæller om deres plads i rangfølgen.

 

Hyænen er mere i familie med katten end hunden.

 

Hyænens fjender er primært løver, som dræber dem uden at spise dem. Hvis de opholder sig i nærheden af beboede områder, er mennesker deres største fjende.

 
 

Levetid:                        

10-15 år

Drægtighed:

3-3,5 måneder

Unger:

1-4 unger (hvalpe)

Vægt:

50-80 kg

Størrelse:

1,2m - 1,7m

Habitat:

Afrika syd for Sahara

Kønsmodne:

Hun efter 4 år /Han efter 3 år

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com