Roslevphoto.com

KARAKALEN

SAVANNENS HØJDESPRINGERKarakalen er en slank, langbenet kat med en gylden pels og karakteristiske hårtotter på ørerne. Karakalen kaldes også ørkenlos på grund af de lange hårduske på ørerne. Den lever i Afrika og i Asien. Den er en fremragende jæger og spiser små og mellemstore pattedyr, fugle, firben og slanger. Den er mest aktiv om dagen, hvilket adskiller den fra de fleste andre katte med meget få undtagelser.

EKSTRA FAKTA OM KARAKALEN


En fremragende jæger

Karakalen regnes desværre i dag for en truet dyreart, bl.a. på grund af menneskets intensive jagt på den. Karakalen har ry for at dræbe små lam - et ry, som den ikke helt har fortjent. I Indien er karakalen næsten udryddet.

Karakalen bliver, som stort set alle andre dyr på savannen, ofte offer for de større rovdyr som løver, leoparder og hyæner. Imod disse kødædere er deres eneste chance at flygte. Og specielt leoparden, som er ekspert i bagholdsangreb, ses ofte med en karakal i munden.

Karakalen kaldes også en ørkenlos eller en fuglefænger, fordi den ofte ses springe op til 3 meter op i luften og fange en fugl. Det er den højst springende af alle nulevende kattedyr. Den kan betegnes som et mindre rovdyr i kattefamilien, som typisk lever af mindre pattedyr og fugle.

Lidt mere om karakalen


Karakalen er tilpasset et liv i tørre sandområder, bl.a. har den meget brede poter med et ekstra hårlag, der giver den et godt afsæt i det løse sand. Den lever også på græssletter og savanner med let spredt vegation.


Karakalen er ekspert i at fange fugle. Med et samlet afsæt springer den flere meter op i luften og slår fuglene ned med poten. Den kan springe hele tre meter direkte op i luften. Karakalen slår fuglen ihjel ved at brække nakken på den. Karakalen lever ikke kun af fugle, men tager også smågnavere samt mindre antiloper.


Man ved næsten intet om karakalens sociale adfærd. Nogle mener, at den lever alene, andre mener, den lever parvis. Den er en af de få katte, der er dagaktiv og generelt mere aktiv end andre katte.


Både hanner og hunner bliver kønsmodne, når de bliver et år gamle, men de fleste successfulde parringer finder sted, når de er imellem 12 og 15 måneder. De parrer sig hen over hele året og hunnerne er i brunst 1-3 dage ca. hveranden uge, med mindre hun er gravid. Drægtigsperioden er to til tre måneder, hvorefter der fødes 1-6 killinger. De fleste fødsler foregår fra oktober til februar i tæt bevoksning eller i forladte huler fra jordsvin eller hulepindsvin. Killingerne fødes med øjne og ører lukkede samt klør, der ikke kan trækkes tilbage. Selve pelsen ligner den voksne karakal dog med plettede maveregion. Øjnene åbnes efter 10 dage, men det tager længere tid, før synet bliver helt normalt. Ørene rejser sig og klørene kan trækkes tilbage efter 3-4 uger. På samme tid begynder ungerne at løbe rundt ved hulen/fødselssted. Alle deres mælketænder er fremme efter 50 dage og permanent tandsæt er udvokset efter 10 måneder.
Levetid:                        

10 - 12 år

Drægtighed:

62 - 81 dage

Unger:

1-2 unger (killinger)

Vægt:

12-19 kg / 8-13 kg

Størrelse:

70 - 91 cm / 62 - 75 cm

Habitat:

Afrika og Asien

Kønsmodne:

Når de er ca. 1 år gamle

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com