Roslevphoto.com

LEOPARDEN

DEN MEST SKY AF DE STORE KATTE


Leoparden lever i dag flere steder i verden – Mange lande i Asien og Afrika, 

 

Den har meget let ved at tilpasse sig omgivelserne og ses derfor også i områder tæt på mennesker, i bjergområder og i skovområder tæt på havets oberflade. Den er en af de store katte, som består af:

 

  • Leoparden
  • Sneleoparden
  • Tigeren
  • Løven
  • Jaguaren
  • Træleoparden


Leoparden er et yderst fascinerende dyr, der med sin sortplettede gule pels gør den sig bemærket i den afrikanske og asiatiske savanne. Leoparden er svær at få øje på. Dels på grund af at den typisk opholder sig steder, hvor det er svært at få øje på dette betagende dyr. Derudover kan det også være svært at opleve selve leoparden. Leoparden er nemlig en truet art, og der findes efterhånden meget få steder hvor leoparden lever frit. Er man på safari i Østafrika, kan man være heldig at se den flotte kat sidde i et træ eller ligge under en busk.


 

 

EKSTRA FAKTA OM LEOPARDEN


Man skal være heldig at opleve den sky kat, da den ofte gemmer sig i buske og træer.

Leoparden er den af de store katte, der er bedst til at tilpasse sig. Det er derfor man ser dem tæt på havets overflade og helt op til 5000 meter over i meget kolde egne.

Leoparden bruger meget tid i trækronerne, hvor den enten hviler sig eller gemmer sit bytte fra andre rovdyr. Dog kan andre leoparder stjæle byttet, hvis de er heldige.

Leopardens pletter er som et fingeraftryk og er forskelligt fra kat til kat. Den lever både i Afrika, Mellemøsten og i Asien.

Generelt om leoparden


 

Leoparden er den af de store katte, der er bedst til at tilpasse sig, hvilket er grunden til, at der findes leoparder næsten overalt i Afrika, i store dele af Asien, fra Tyrkiet over Mellemøsten til Indonesien og Rusland. Den trives i næsten alle former for landskab – fra tropisk regnskov, tempererede skove og ørken til bjergområder op til 5,5 km over havets overflade. Når det er sagt, er det også vigtigt at pointere, at den er på kraftig tilbagegang mange steder primært på grund af konflikter med mennesker.

 

Leoparden varierer meget i størrelse og kan næsten være dobbelt så stor i nogle områder som i forhold til andre. Dette hænger sammen med habitattype, størrelse og mængde af byttedyr.

De største leoparder finder man i Uganda. Også farverne varierer af samme årsager.

 

Leoparden lever alene og har territorier, som overlapper andres territorier. Den er den mest sky af de store katte

 


JAGT & BYTTEDYR:

 

Leoparden er nødt til at ty til overraskelsesangreb for at fange sit bytte. Den sniger sig in på sit bytte og når den er ca. 5 meter fra, slår den til. Den kan ikke løbe over større afstande og fange et byte – der er alle byttedyr for hurtige for leoparden. Man ser den også nogle gange kaste sig ned over byttet fra et træ. I migrationsperioden i Afrika ligger den på lur bag en busk og springer på byttet, oftest en gnu eller anden antilope, i samme øjeblik denne har krydset Mara floden og kravler op på bredden.

 

Leoparden færdes størstedelen af tiden på jorden, men klatrer og svømmer glimrende. Den er nataktiv og tilbringer dagen sovende i et træ eller gemt i tæt buskads. Føden består af alt fra biller til mellemstore antiloper, men den foretrukne byttestørrelse er som leoparden selv. Byttet fanges fra baghold, eller ved at leoparden sniger sig ind på det og fanger det i en kort spurt. Større bytte dræbes, ved at leoparden bider sig fast i byttets hals og kvæler det, mens mindre byttedyr dræbes med et bid i nakken. I områder, hvor der lever andre større rovdyr, fx løve, hyæne og tiger, slæber leoparden byttet op i et træ for at forhindre de andre rovdyr i at stjæle det. I sjældne tilfælde lurer den i et træ for at kaste sig ned over byttet.

Leoparden jager alene. Hanner forsvarer et mindre territorium mod andre hanner. Territoriet overlapper flere hunners fødesøgningsområder, og når hunnerne kommer i brunst, opsøger hannen dem for at parre sig. Efter en drægtighed på lidt over tre måneder føder hunnen 2-3 unger. Hunnen er normalt alene om opfostringen, men det forekommer, at hannen hjælper til. Knap to år gamle forlader ungerne hunnen, og et år senere er de kønsmodne. 

Levetid:                        

12 - 15 år (25 år i fangeskab

Drægtighed:

ca. 2,5 måned

Unger:

2-3 unger 

Vægt:

60 - 90 kg

Størrelse:

100 - 190 cm lang

Jagt:

Hun m.unger 28% - 38% / enlige 14-20%

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com