Roslevphoto.com

LILLABRYSTET ELLEKRAGE

KENYA & BOTSWANAS NATIONALFUGLEllekrager er en familie med 12 arter i skrigefuglenes orden. Det er mellemstore (27-38 cm), trælevende fugle, knyttet både til skov og til mere åbent land. Farverne er kraftige med blåt som det mest fremherskende; der er ingen ydre kønsforskelle. Hovedet er stort, og dens ben er ganske korte.


De jager flyvende insekter især i skumringen, og de har korte brede næb. Deres æg (almindeligvis fire) lægges i huller i træer o.a. og ruges af både hunnen og hannen, og de opfodrer også ungerne i fællesskab.


Den lillabrystede ellekrage ses i hele Østafrika og Sydafrika i højder fra havniveau til 2000 meter og nogen gange højere. De yngler i perioden fra april til september alt efter hvor i Afrika de lever. 


Det kan være svært at skelne de to køn fra hinanden, da de ser ud og opfører sig ens.


Begge er meget beskyttende overfor deres rede og unger og en af dem vil prøve at forvirre eventuelle rovdyr ved at flyve i forskellige rullende baner væk fra reden. De overtager redehuller fra spætter og isfugle. De lægger typisk 2-4 æg som udklægges efter 22-24 dage og ungerne har fået den normale fjerdragt efter 19-20 dage.


Den lillabrystede ellekrages føde består af leddyr og små hvirveldyr, insekter, edderkopper, skorpioner, tusindeben, snegle m.m. 

Fordi de primært lever af bytte på jorden, ses de for det meste siddende i træer og nogle gange på ryggen af større dyr, hvor de spejder efter det næste måltid. Hvis det er et lille bytte, sluges det med det samme på jorden. Men er det et større bytte, vil de tage det med op i

et træ og og baske det imod noget hårdt, indtil det mere eller mindre er parteret.


EKSTRA FAKTA OM ELLEKRAGEN


En af de mest fotograferede fugle i Afrika

Den lillabrystede ellekrage anses for at være en meget aggressiv fugl, som går meget hårdt til byttet, når lejligheden byder sig. Den spiser en meget stor variation af føde. 

Ellekragens fantastiske farver gør den til en af Afrikas mest yndede motiver for fotografer. Man passerer aldrig forbi en ellekrage på savannen uden lige at vente og se, om den ikke skulle lette.

Ellekragen findes i mange varianter rundt om i hele verden. Den ses både i Europa, Afrika og Asien. Dens farver er forskellige, alt efter hvor den lever.

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com