SAVANNENS YNDEFULDE JÆGER
Servalen er et dyr i kattefamilien. Med en vægt på under 20 kg, store ører og en lang krop er med til at gøre denne kat til en fremragende jæger. De store ører giver den en fantastisk hørelse. De lange ben gør, at servalen kan springe næsten 3 meter lodret op i luften, og fange fugle i flugten. De lange forben bruges også til at trække bytter ud af deres dybe huler. Servalen lever på Central- og Sydafrikas savanner.
Den kendetegnes af et lille hoved, store ører, en gyldengul pels med sorte prikker og sorte striber, en kort hale med sort top. Servalen har de længste ben blandt kattedyrene i forhold til kropstørrelse.
Servalen lever op til 10 år i naturen og op til 20 år i fangeskab.
Et af de mest spektakulære steder, hvor du kan se servalen, og hvor der er masser af dem, er i Ngorongorokrateret i Tanzania.
Som mange andre typer af kattdyr holdes servaler også som husdyr, også selvom de bliver overvåget i de fleste lande. Servaler i fangeskab er kendte for at skabe stærke bånd til sin ejer. Man har gennem krydsning af serval og tamkat fremskabt en ny race: Savannah. Forbindelsen imellem mennesker og servalen går helt tilbage i tiden til det gamle Ægypten. I ægyptisk historie afbildes de bl.a. som gaver fra Nubien.
De længste ben i forhold til kroppen
Servalen kan springe op til flere meter, både fremad og opad og er en særdeles yndefuld jæger. Den er et rovdyr, der mest jager gnavere, små fugle, frøer, små insekter og krybdyr. Den spiser også græs til at sætter gang i fordøjelsen eller for at brække sig. Den ses også jage større bytte som harer, flamingoerogsmåantiloper.
Servalen er mest aktiv om natten, og ses derfor ikke så tit om dagen.
Den er sårbar overfor hyæner og vilde hunde.Hvis den er truet, vil den med det samme flygte i lange hop i skiftende retninger med løftet hale.Servalen er god til at klatre i træer, og vælger ofte denne løsning, hvis den er forfulgt af et rovdyr.
En stor trudsel for servalen er mistede levesteder. Den har i gennem mange år også været genstand for jagt grundet dens pels, men det er nu heldigvis aftaget, men finder stadig sted i lande som Benin og Senegal. I Vestafrika har servalen stor betydning indenfor traditionel medicin. Der dræbes en del servaler hvert eneste år for at beskytte kvæget, selvom de generelt ikke jæger de lokales kvæg.
Servalen jager altid alene og bruger forskellige jagtteknikker til at fange små pattedyr, fugle, firben og insekter. Servalen har store ører så den kan høre svage lyde fra byttet; den slår ofte kløerne i byttet i et elegant spring. Servalen kan springe op til 3 m for at fange en fugl, der flyver forbi. Dens bagben er længere end forbenene; det giver den mere springkraft. Servalens unger forlader deres mor og klarer sig selv når de er 1 år gamle. Servalen kan også jage fisk ved lavvande hvor dens poter kan fange dem ligesom bjørnen.
Servalen lever udelukkende på og omkring Afrikas store savanner syd for Sahara. Før i tiden fandtes dyret også længere nordpå i Tunesien og Marokko. Servalen lever hovedsageligt i områder med vand og sletter, men findes
til tider i bjergområder og i udkanten af jungler.
Ligesom de fleste kattedyr er servalen en enlig og nataktiv jæger, der udnytter en veludviklet evne til at snige sig lydløst ind på et bytte og overfalde det.
På en enkelt nat kan servalen bevæge sig så langt som 3-4 kilometer på jagt efter føde.
Begge køn afmærker territorier ved at sprøjte urin på større objekter såsom buske eller klippesten. Konfronteres to rivaler er deres adfærd ofte enormt aggressiv, kendetegnet ved nedlagte ører, hvæsen og blottede tænder.
Servalens pels kamouflerer den i savannens høje græs. Pelsen er gylden gul og markeret med sorte pletter og striber, som kan variere utroligt meget i størrelse. Man har også set melanistiske servaler (albinoer), som er helt hvide og en helt sorte som en pantere.
Levetid: | 10 år (20 år i fangeskab) |
Drægtighed: | 2-3 måneder |
Unger: | 1-4 unger (killinger) |
Vægt: | 10 - 20 kg |
Størrelse: | 60 - 100 cm lang |
Habitat: | Afrika syd for Sahara |
Kønsmodne: | Når de er ca. 1 år gamle |
ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com