Roslevphoto.com

TOPI ANTILOPE

ANTILOPEN MED DE BLÅ JEANS & GULE SOKKER


Topien er en meget social og hurtig antilope og underart af den almindelige tsessebe. Den er meget let at kende med de blå markeringer på for - & bagben samt gule sokker. Den kaldes også ”Blue jeans - yellow socks”. Når man støder på topien på savannen, ser man den ofte stå på en lille græshøj, så den bedre kan se, hvad der foregår længere væk. Den ligner rigtig meget den lysere hartebeest (koantilope), men er meget mørkere i farvetegningen og har mindre bøjning på hornene. Den har lidt længere hoved og en mere markant pukkel øverst på ryggen. De har også en maskelignende aftegning forrest på hovedet. Deres horn er lyraformede og har ringe fra top til bund.


Topien ses i det meste af Østafrika på de åbne græs – og savanneområder. Dog er den uddød i nogle områder på grund af intens jagt og tab af habitat. Den ses ofte vandre sammen med gnuerne, zebraerne og andre gazeller på Serengeti. Når de har adgang til masser af føde, har de ikke det store behov for at drikke.

Enten ses topien i store flokke eller slet ikke i et bestemt område. Spredte populationer holder ikke længe og enten tiltager de i antal eller dør ud.

EKSTRA FAKTA OM TOPIEN


Blue jeans - yellow socks

Stort set alle antiloper og gazeller føder midt på dagen, hvor de store rovdyr er mest inaktive. Men så er der jo gribbene, som er meget opmærksomme på fødslerne. Men de voksne antiloper forsvarer de små meget aggresivt.

Topierne ses mest i flok og ofte sammen med andre antiloper eller zebraer. Nogle af dem deltager også i den store vandring sammen med gnuerne. Sin størrelse taget i betragtning, er topien en meget hurtig løber.

Når man bevægersig rundt på savannen, vil man ofte se topien stå på en lille jordhøj eller myretue, hvor den har et godt udsyn til at spotte eventuelle fjender.

Generelt om topien


 

Topien største fjender er løver og den plettede hyæne og sjakaler tager deres nyfødte unger. Når andre antilopearter er tilstede, jages topien mindre, da rovdyrene foretrækker enten gnuer, impalaer, zebraer, thomsons gazelle eller grants gazeller.


I områder som Akagera National Park i Rwanda og Masai Mara National Reserve i Kenya, har topien territorier, som er sat sammen i klynger, som styres af hannerne. Den mest dominerende han optager midten af klyngen og de mindre dominerende yderområderne af klyngerne. Hannerne markerer deres territorier med dynger af afføring, som de så stiller sig på og viser en aggressiv positur og er klar til at slås med enhver anden han, der kommer i nærheden af deres område. Hunner i brunst kan komme ind i klyngen, både alene og i grupper, og parre sig med hannerne i midten af klyngen. En hun kommer kun i brunst én dag om året og konkurrerer med hinanden om de dominerende hanner.


De fleste topi fødsler finder sted imellem oktober og december med over halvdelen i oktober. En kalv følger sin moder med det samme efter fødslen. Efter ca. 20-25 minutter kan den og begynde at gå og meget hurtigt bliver den meget mobil. I netop denne fase er den selvfølgelig meget sårbar over for ethvert rovdyr, der måtte befinde sig i nærheden. De gemmer sig om natten så godt de nu kan. En ung kalv bliver hos moderen indtil en ny kalv bliver født. Både unge hunner og hanner danner såkaldte ”ungkarle” grupper.
Levetid:                        

10 - 20 år

Drægtighed:

8 måneder

Unger:

1 unge (kid) 

Vægt:

120 - 180 kg

Størrelse:

200 - 250 cm

Habitat

Afrika syd for Sahara

Kønsmodne

Hun: 16 måneder han: 2 år

ROSLEVPHOTO.COM - E-mail: info@roslevphoto.com - Telefon: 28 71 36 48 - web: www.roslevphoto.com